Monday, September 8, 2008

Pasangan bahagia

On the way aku nak pergi ke sekolah untuk solat terawih. Aku naik motor. Aku terserempak dengan sepasang suami isteri menaiki kapcai lama. Standard umur level pakcik makcik. Pasangan bahagia.

Tapi banyak yang tak sedap dilihat. Kapcai dah lah barai. Bagai retak menanti belah. Memang tak boleh blah. Lampu dan signal tak pernah ada. Aku follow dari belakang agak rapat. Malam hitam pekat. Sepekat kopi cap kapal api. Memang betul-betul kaw. Bila dah cucuk rapat aku terkejut besar. Apa tidaknya? Makcik yang monggek di belakang sedang memikul dua batang kayu panjang. Di hujungnya terdapat besi tajam. Menghunus ke arah aku. Bisa merobek dada jika tersilap langkah. Robek hatiku. Mahu terbarai isi perut kalau terkena.

Sekali pandang nampak macam lembing. Ngeri habis. Aku kecewa dengan sikap tidak bertanggungjawab mereka. Membahayakan nyawa orang lain. Nyawa aku. Kemudian aku membuat kira-kira. Berapa ramaikah penduduk kampung yang terkorban sepanjang perjalanan mereka untuk sampai ke rumah? Tunggu sajalah Buletin Utama jam lapan malam esok.

P/s : Monggek dalam kamus dewan edisi Kelantan bermaksud membonceng. Aku tertanya-tanya kemana agaknya lokasi yang dituju pasangan bahagia itu. Malam buta bawak senjata. Nak merampok agaknya?? Dah kena sampuk lah tu. Sah...

19 comments:

padelkopak said...

woit mana komen ni x kuar-kuar ni??

aRe You? said...

:))

len kali potong ah motor pacik tu...
kate kat die :

"pacik2..pacik nak pinjam baju ijau floresen x?saye ade lebih"

S.YanaZ said...

Salam Wahai Padel,
Sebenarnye...deranggg hantu...
Nak g culik bebudakkk.

*Manyakkk tatutt lho*

generasi said...

ai salam singah...
emm agaknya pasangan bahagia 2 hantu rempit x

Kikuri-hime said...

Agaknye nak pegi 'menyawit' kut? Nyawit mlam2 pas2 terus sahur. X yah nak bgn2 2-3 kali. Save energy wooo...

t.a.t.a said...

haah mana tau depa hantu ke? ehh tapi bulan poser ni semua nya dirantai.. hahaha abeh la ko. illusi semata je kot ni. hahahah

Si Kachak Suparjo said...

Ko sure ke couple tua tu manusia?

Jangan2 antu raya kot.

haih~

Farid Abu Talib said...

kahkahkah. woit hati-hati. kemungkinan lelaki kucheng yang berhasrat menculik budak selepas terawih. siapa peduli?

Farid Abu Talib said...

sememangnya warga kita masih kurang kesedaran tentang keselamatan walaupun malapetaka telah menimpa batang tubuh kita utk kesekian kalinya. lihat statistik hari ini berapa ramai sudah kehilangan anggota badan disebabkan mercun? esk masih ada yang terus menerus merayakan kesongsangan budaya ini.khalas.

tuantanah said...

Dah tengok Buletin Utama? Ada sesiapa ke yang jadi mangsa pasangan bahagia tu?

hajime said...

monggek adelah gelaran bagai kawanku yang agak tonggek dan bernama mawi...
mawi + tonggek = monggek!
sekian...

ah tok said...

Selalu kalau berita gitu tak kuar Buletin Utama. TV3 suku x amik.

Aku syak dia kuar Berita BERNAMA. Tak pun CNN. Dah tengok.?

padelkopak said...

ayu,
aku da offer kt pakcik tu....tp dia x sudi!!katanya x stylo pakai...

s.yanaz,
ye ke??ko jgn bikin aku gundah gelana...ni bln pose ni...

generasi,
ai x singgah sahur??hantu pon ade rempit ke?hebat...

kikuri-hime,
peh mana ko tau lokasi aku di salah sebuah felda yg tenang?musykil...

tata,
i hope so...mmg xde ghost bln pose nih woi...

suparjo,
haih mana ade antu raya!!!raya pon blom lg.tu antu pose maaa....

farid,
a'ah la mungkin gak!!patut la aku nengok ade kucing dlm raga moto die...org kite ni mmg degil, bakar bendera sesuka ati!ops...

tuantanah,
aku ada nengok!!mmg dasat...8 org terkorban semuanya...dlm mimpi akula kan...hehe

hajime,
sungguh geliga kepala hotak kau!!jgn geliga temberang da la...haha..klu mawi tu prefect? mawi + pengawas = mawas!!

ah tok,
sori rumah aku xde astro....so klu x buletin utama, dunia jam seploh la plak!!

aku_yanhashim said...

mungkin itu bukan tombak atau senjata tetapi pengacau (saya tak tahu nama benar pengacau itu) alah yang digunakan untuk mengacau dodol tu.

hafiz said...

mintak dijauhkan segala bala petaka! salam kunjung!

padelkopak said...

yanhashim,
x mungkin dong....raya lambat lagi!! huhu...

hafiz,
mintak simpang malaikat 44 wooo....
salam singgah sahur!!!

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]microsoft office ultimate student discount, [url=http://firgonbares.net/]educational software solutions[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] price comparision software buying software online
sell our software [url=http://firgonbares.net/]discount software for non[/url] have to buy software
[url=http://firgonbares.net/]charity discount software[/url] filemaker pro printing functions
[url=http://firgonbares.net/]microsoft mobile software[/url] history educational software
software canada review [url=http://firgonbares.net/]buy the 2.0 software update[/b]

Anonymous said...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]microsoft office word 2003 cd key, [url=http://sunkomutors.net/]shop software in[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] nero 9 installation stalls buy dreamweaver cheap
buy outdated software [url=http://sunkomutors.net/]adobe photoshop cs4 free download[/url] accounting office software
[url=http://sunkomutors.net/]discounted computer software[/url] adobe photoshop cs3 serial numbers
[url=http://sunkomutors.net/]student discounts for software[/url] kaspersky internet security 2009 key
discount software microsoft [url=http://sunkomutors.net/]to buy microsoft office software[/b]

Anonymous said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]filemaker pro 9 advanced student edition, [url=http://murudobaros.net/]kaspersky anti-virus/security software[/url]
[url=http://murudobaros.net/]unlimited software downloads[/url] software price comparisons adobe software educational discount
your software super store [url=http://murudobaros.net/]discount music software[/url] coreldraw graphics suite x4 v14.0.0.567 keymaker only-core
[url=http://murudobaros.net/]clothing store software[/url] order system software
[url=http://murudobaros.net/]free order management software[/url] software discounts for non
why buy photoshop [url=http://murudobaros.net/]quarkxpress tips[/b]