Tuesday, September 23, 2008

Cream Puff


Di suatu petang yang renyai. Aku ke Param. Lagi-lagi Param. Aku tak peduli. Aku hanya ingin mencari kuih kegemaranku.

Manakan tidak. Segala juadah berbuka puasa sudah disediakan oleh mak. Segala macam. Jadi tiada apa yang perlu aku tambah lagi. Cuma aku dan kuih kegilaan aku. Itu saja yang aku mahu.

Di Param segalanya ada. Dari segala macam juadah hinggalah kepada segala macam manusia. Semua aku perhati. Semua aku tatapi. Semua aku amati. Namun masih belum berjumpa dengan si dia. Si dia kuih idaman hati.

Cari punya cari. Akhirnya ketemu jua. Aku gembira bukan kepalang tatkala melihat kelibatnya. Apa lagi ditunggu. Nah. Ambik kau. Aku nak bungkus sekilo. Huh. Tak dibuat orang. Aku terus tapau empat ringgit. Penuh plastik. Itulah penangan Cream Puff...

Namun aku sedikit kecewa. Kecewa kerana rupanya tidak seindah dulu. Bentuknya tidak segebu dulu. Saiznya tidak sebesar dulu. Harganya juga semakin mahal. Mungkin permintaan yang tinggi di bulan mulia. Pasti harga tepung sudah melambung. Lebih pasti harga minyak sudah melambung. Melambung tinggi yang tidak bisa disambut lagi.

Yang pelik. Yang jelik. Sementelah, kuih ini hanya dijual dengan sewenang-wenangnya pada bulan puasa. Mengapa ini terjadi? Tiadakah permintaan di bulan-bulan biasa? Aku hairan. Aku sasau. Sasau menantikan kemunculannya setahun sekali. Pedih. Memang pedih. Namun aku pasrah.

P/s : Param adalah singkatan bagi Pasar Ramadhan. Dalam erti kata yang lain, Param = Pasar Ramadhan. Jangan slow sangat. Tak pasal-pasal plak kang aku ngaja Ilmu Hisab kat sini. Persoalannya kini. Korang tau ke kuih Cream Puff ni?

24 comments:

ah tok said...

insert gambar atau sediakan link. Sebab aku malas nak google. Hehe

rahimin idris said...

gua tak tau la.

Si Kachak Suparjo said...

Ala,
versi karipap gak la tu. Tapi inti krim.

Btol eh? Aku main bedok je.


Mintak la mak ko blajo buat natang tu. Kang snang je klu nak makan.

hajime said...

duh...
kenapa param?
bg la sardhan ke...
padhan ke...
param?
isk...

yoshz said...

Param tu bukan anne pendek tu ker? selalu belakon dgn badul.

Hanim said...

Salam,

Jarang jumpa lelaki suka Cream Puff. Kiut la plak. heheheh

generasi said...

emm agaknya sedab xkueh 2..
emm aku tgk mcm cair je tekak aku nie

farah sr said...

aku juga penggile cream puff..
tapi param kat kerinchi tarak jual
puas suda aku carik

Muhammad Azli Shukri said...

diakui dah banyak kuih2 yang dah berubah fizikalnya.

shahril mohammad said...

cream puff?
kenapa aku tak pernah jumpa?
huh.

Farid Abu Talib said...

jangan jadi ngok. kalau tak tahu crim puff ni tanya mat google bin mat yahoo. kahkahkah. tetapi encik padel kopak, bukahkah ada yang lebih menggiurkan dari creampuff itu. perasakah kamu dengan seorang gades seksi meksi berbaju putih berseluar jean yang asyik mengenyit mata kearah saya sambil menunggu IKAN PARINYA disalai?

Soot Spirit said...

dulu aku terliur tgk kuih tu
mcm sedap~
tp bile da makan aku tak gemar sgt
msti comot T_T
bila geget terkeluar segala cream kt dlm dia tu
haihhhh~

Redzwan Abdullah said...

ape ke benda cream puff tue? Spesies kueh bulan ke?
Atau rupanya seperti donat yang direndam dalam adunan coklat putih dan ditabur cip coklat di atasnya?
Aatu roti bom yang dicanai oleh mamak bernama param?

hafiz said...

hahaha lawak! bro! ko boley buat aduan ke biro pengaduan awam! hahaha

hafiz said...

nama Param tu memang best hahahaha

Cintawinn said...

iihhh..sama mcm bf saya..giler cream puff..:P

padelkopak said...

ah tok,
gua da insert pic tuh!lu tgk la puas2...

rahimin,
bro.lu tak tau lu tanya!!haha

suparjo,
mak gua mana layan kuih2 moden nih!sori...kuih koci, lepat, pengat boleh la.

hajime,
bukan x boleh...tp x stlo la bro!!param baru masyuk...

yoshz,
lantak ko la yoshz!!layannn...

hanim,
eh mana tahu gua kiut??mmg tepat sangkaan anda...tq...hehe...

generasi,
klu x cair tekak, mana boleh gua tapau sampai 4 hengget!!

farah sr,
klu cenggitu, ko slumber je dtg param kt tmpt aku nih!!aku standby cream puff sekilo....

azli,
ya betoll!!!bukan takat fizikal...kimia, zahir, batin sume skali da kasik tukar...

shahril,
lu mana nak jumpe klu x carik bro!!

farid,
sah...mmg sah ko yg nak kena salai!!meh sini ko en paredddd....

soot spirit,
hah ko yg tak reti makan kot!!aku makan sopan jep n x comot pon....hehe...

redzwan,
meh sini ko!!!aku nak lempang muka ko lelaju....haha...

hafiz,
mmg gua tgh otw nak report ke balai polis nih!!biar dieorg kena sumbat isa...

cintawinn,
tidak mengapa gile makan cream puff!!jgn gile perempuan sudah...hehe...

poyotito's said...

cream puff mana datang woi!!

S.YanaZ said...

Lu mkn yg biasa2 dah ler bro...
Popia Goreng misalnyaaa...

:P

Did said...

aku baru belik kuih nih smalam. tapi kecewa sbb rasenya tak seenak dulu. suggest satu tempat kt mane jual kuih ni yg sedap?

greenergrass said...

cream puff di bulan ramadhan?hmmmm

penanya (?) said...

mak aku jual kot cream puff nih... tapi aku x ske.. x sedap!

l.i.f.e said...

cream puff ada banyak dijual di kedai2 kek selalunya...kalau area kl ni kings n bee's slalunya ada..kalau area jb kat seasons nya best. hari biasa pun diorang ada jual menda ni

padelkopak said...

poyotito's,
eh bagi aku...ia tetap datang weihhh!!aku ske nk wat camne...

s.yanaz,
alah klu mkn yg biase2...x hangat drp baise la kan!!!

did,
bro, lu klu nk yg mantap lu pegi param cenderawasih!!gua gerenti puas hati...

greenergrass,
mmg masyuk kan....hahaha....

penanya,
klu aku jadik ko, abes aku rembat sume kuih2 tuuu...rugi sgt...

life,
thanx 4 da info...tp prob nya skang kt ktn xder sume tuuu....