Wednesday, November 5, 2008

Najis ibab


Buletin Utama. Malam semalam.

Diberitakan. Di Naka, Kedah. Terdapat satu ladang betik yang disyaki menggunakan najis babi sebagai baja. Ya. Najis babi. Perkara ini diakui sendiri oleh pekerjanya. Seorang warga Bangladesh.

Untuk menjernihkan kekusutan penduduk. Maka terbitlah pendapat daripada kalangan ulama'. Ianya boleh dimakan. Halal. Ini berdasarkan dalil-dalil yang diyakini. Ok. Selesai satu masalah.

Namun timbul sekelumit keraguan. Apakah betik tersebut dijamin tidak terjatuh di atas tanah yang tercemar dek najis haiwan yang suka menyondol itu? Apakah tangan pekerja yang terkena najis tersebut sudah menunaikan tanggungjawabnya? Jika kedua-dua senario ini berlaku. Adakah betik-betik tersebut juga telah disamak?

Persoalannya kini. Kenapa mesti najis babi digunakan sebagai baja? Najis haiwan-haiwan lain tidak mempunyai khasiat kah? Kah kah kah juga. Kenapa tidak gunakan saja najis manusia? Lebih mudah bukan? Arahkan saja pekerja-pekerja termasuk mandurnya sekali. Berak di pangkal pokok betik. Tatkala malam menjelma. Baru padan muka. Memang tidak sensitif!

P/s : Ibab merujuk kepada sejenis binatang yang bertubuh sasa lagi berbulu. Sedara jauhnya di bandar tidak pula begitu. Gebu, comel, pink dan jambu. Namun kedua-duanya sentiasa mempamerkan aksi hidung yang bersahaja tetapi agak keterlaluan. Pendek kata. Babi. Istilah ni gua dapat masa duduk hostel dulu. Trendnya simple tapi catchy. Iaitu dieja secara terbalik.

41 comments:

Farid Abu Talib said...

kahkahkah. ini satu perubahan radikal. membaca dengan terbalik kini sudah menjadi trend. cool. begitu juga dengan akhbar-akhbar melayu. perlu dibaca dengan maksud terbalik.

Cth : Negara Kita Terselamat Dari Kancah Kemelesetan Ekonomi Dunia

Baca : Menteri Keduitan Sudah Botak Kepala Pikir Mcmmana Nak Selamatkan Ekonomi Negara.

Kahkahkah. saya pun cikgu juga boleh mengajar bahasa melayu dan sejarah. kahkahkah

l.i.f.e said...

makanya, tak payah lah makan betik. kan?

farhanaLicious said...

betik? nasib baik saya tak perlu beli betik. kat umah pun da berpohon pohon pohon betik. aha~

Anasir said...

idea nak pakai najis kerbau pendek tu memang overated..gua lagi suka lu nyer idea..najis orang terus! :)

razor said...

xpaham...kenapa pakai najis ibab.

kenapa pakai dulu, sampai dah petik buah baru jadi isu.

kenapa?

kecik said...

gua dulu panggil bab 1. chapter 1.
tapi..sumpah takmo mkn betik!!!!

Diloz said...

kalau aku tak tahu aku bedal je.
padan muka aku.da berapa banyak babi aku termakan.haha.

najis ayam ke najis babi ke same je kot.huhu~s
enang tak payah guna baja najis2.
geli mat.

Fiziy said...

oh tidak! betik ada favorite aku.

pepaya betul la. mintak en pepaya tu setel kan. tangan die kan kuat? HAHA

Redzwan Abdullah said...

Huih, tobat aku tak makan betik da... lagipun aku dah lame tak mkn betik... kirenye aku selamat la...

Last aku makan tym Dinner kat asrama, 2 tahun yang lepas... haha

man_helang said...

waaa catchy sungguh nama tu...mcm best jek betik tu..huhu

pipiyapong said...

bukan ke ada tokey babi selalu ambik sisa makan kita kat hostel dulu? betik ada juga tu beb..

padelkopak said...

farid,
lu bila mau ajar bm di sekolah terchenta?

life,
kita pakat tukar kepada honey dew!amacam?

farhana,
lu pos sebijik dua kt gua!

anasir,
otak lu memang geliga macam gua juga!

razor,
gua syak tokey kebun tu mempunyai bisnes ternak babi sbg bisnes sampingan.

kecik,
sket punya bersopan cara lu sebut babi!

diloz,
di jepun sana ada betik kah?yg gua tahu shushi babi ada la kan?hehe.

fiziy,
sori bro.gua mana layan cite pepaya tuh!

redzwan,
abes lu ingat betik jep?buah2 lain pon gua dengar ade juga...

man helang,
itu baru satu brader!lu blom dengar lagi term 'kewa', 'kokor' dan 'sugab'...

padelkopak said...

macho,
peh!lu pon ingat lagik.gua pon masih terbayang muka apek tu yg tgh sibuk skop sisa makanan lepas high tabel!amacam, kuat x memori gua?

farhanaLicious said...

sebijik dua? kena buat surat kebenaran, mintak ngan abah saya.

*saya suda update. bertungkus lumus siapkan asgmt demi nk update blog. bagus kan?

poyotito's said...

betik kalau masak sekali dengan telur itik sedap betul beb


saja bagitau.

Suka Bebel said...

aku dah lama tak tgk berita, bz dan meluat dgn banyak sgt berita politikus.hehee...

nasib baik aku tak mkn betik.tapi buah lain mcmana?selamat ke? kenapa dirang beria sangat nak guna semua anggota ibab ni?bengong!

biskutrajin said...

oh...aku gune ba alip ba ya...

mrblind said...

babi punya tokey babi..

are-name said...

ibab, juga menjadi sebutan kami di sini.beliau sungguh glamer sehingga lahirlah perlagai nama. selain ibab beliau jugak di kenali dengan nama lain iaitu tonyok-tonyok, kerana beliau sejenis mamalia yang suka menyundal... upsss menyondol.

lain najis, lain rasanya. mungkin encik ibab mempunyai ramuan yg istimewa terhadap najis beliau. maka kita semua berlomba-lomba mendapatkannya. nantikan jualan baja ibab di gedung-gedung berdekatan anda.

sekian, terima kasih

rahimin idris said...

ibab aut gnaro!!! kami cakap cam tu gak dulu hahaha

Encik Bibir said...

yg cite papaya-man tu mkn betik baja superhero kot

alif-mikail said...

iye cikgu.. saya belajar.. err..

ibab.. ejaan terbalik tu

tasikmerah said...

baru semalam makan betik tau... ni rasa nak menitik air mata ni haih~





.

Did said...

wahahahaha!! trend org key el plak sebut secara short from dan ringkas bg menjimatkan air liur iaitu BAB! tp aku amat stuju dgn cadangan anda bg mengarahkan pekerja2 itu berak sahaja bg mendapatkan baja. tahapehape...kalau BAB tau pon pasti gelak terbahak2

Dzulkarnain Mohamad said...

betik mmg sedap tp aku x beli. boleh tanam belakang rumah saja..

tp mlm tadi ulama tu kata boleh basuh saja betik berbaja babi tu..huh..ntah la..konpius aku

sAfFiYaHnAjLah said...

gedebik ke muka..
malu den nk ngaku org kedah..
haha..
kat situ mmng bnyk ibab lor..
nk dekat siam doh..
tp najis ibab neh sgt la berkhasiat...
mngikut kajian manusia y x mkn nasi..

prejudis said...

sekali guna wat baja sayur jugak. nyum2

melur berduri said...

errkk.
jangan lah betik tu sampai kat sp.
aku dah la penchenta betik.huh.
mungkin perlu cari makanan lain sebagai pelawas.cehhh

Ezwin said...

Biar betiiikkkk???!!!

padelkopak said...

farhana,
gua kagum la dengan semangat yg ditunjukkan lu!

poyotito's,
ah lu, biar betol!!gua x penah dengar pon.

suka bebel,
gua pon fed up juga bila banyak sgt dengar drama politik ni!

biskutrajin,
peh, lagi islamic tuh!

mrblind,
gua pon hangen juga!

are-name,
gua syak makhluk ni mmg femes dlm masyarakat kita.

rahimin,
camne nk sebut tu?berbelit lidah gua...

encik bibir,
ah, gua mana layan citer cm2!

alif-mikail,
bagus...murid...!!

tasikmerah,
lu redha jep!

did,
gua mmg x boleh bayang cmne ibab tahan gelak!

dzulkarnain,
gua pon ade dengar juga!mmg kompius..

najlah,
sian nooo oghang utagha!!
*meleleh darah keluar dr hidung

prejudis,
gua syak begitu juga.

melur,
yah!lu kena tukar kepada pelawas baru, iaitu ciku...

ezwin,
mmg bettiikkkkk!!

pjoe said...

bab bab bai ni aku suka ni

org kata guna baja babi, buah jadi manis
tak tau la aku
hahaha

l.i.f.e said...

padel! kamu sengaja je kan. aku elergik honey dew!...blearghhhh

utopia said...

emm kot2 kalau pakai baja2 akan jadi lebih sodab x

utopia said...

emm kot2 kalau pakai baja2 akan jadi lebih sodab x

valsa nine said...

adeh..

sume nk guna b@b!/ibab punyer.. hidung ibab xnk wat interior design ke? buat hang baju ke, ok gak!

whahahaha

ye ye. sebut terbalik ni aku dak dak TESL cni sebut "nak KAREB".. sopan tak?? sebut kuat2 pun tak jijik weii..

rase cam blurr2 gtu! whahaha

padelkopak said...

pjoe,
huh, ngarut je aku rase!guna tahik ayam pon manis ape...

life,
klu dah tembikai susu x boleh jugak, lu makan jela buah keranji!!abes citer...

utopia,
tu sume dakyah songsang la!baik guna baja yg x menimbulkan syak dan was-was.

valsa nine,
hostel gua pon guna istilah tu juga!!ni cerita 12 tahun yg lalu tau...

rOhock said...

IBABIBABIBABIBABI

ryurisora said...

huish..ini perkara surius. ibab itu haram..

padelkopak said...

rohock,
tonyoktonyoktonyoktonyok!!!

ryurisora,
sudah semestinya!tu la pasal gua cerita...

bungaditepijalan said...

agak2 betik tue dia export tak luar dr kedah?
saya nie hantu betik.
haahahaa.
sng2 pasni tnm pokok betik.
:D

padelkopak said...

bungaditepijalan,
gua rasa mesti ade punya!so baik la lu tanam sendirik je kt umah, abes citer...