Monday, June 8, 2009

Selamat pecah kepala


Hari esok. Hari bahagia. Hari esok. Hari bermuram durja. Hari esok. Hari pecah kepala. Hati yang berkecamuk. Perasaan yang bercampur-baur. Itulah aku. Pada waktu ini.

Sebenarnya. Hari esok adalah hari peperiksaan. Bermulanya Selasa dan berakhirnya Khamis. Bermulanya 8.30 pagi dan berakhirnya 11.00 pagi. Bermulanya subjek Ilmu Pendidikan dan berakhirnya subjek Matematik. Tiga hari. Tiga paper. Nampak simple tapi sebenarnya trouble.

Sebenarnya juga. Aku sudah lama meninggalkan alam peperiksaan ini. Sementelah sudah tiga tahun aku meninggalkan alam universiti. Ini bermakna. Aku tidak menduduki sebarang peperiksaan mahupun ujian. Dalam tempoh itu. Pendek kata. Aku perlu masa untuk menyesuaikan diri.

Namun begitu. Mahu tidak mahu aku perlu menghadapinya. Pada kali ini. Inilah cabaran yang perlu aku hadapi. Inilah dugaan yang perlu aku tempuhi. Inilah ranjau yang perlu aku renangi. Dalam memenuhi impian ku untuk menjadi seorang guru. Lagi pula. Inilah pertemuan terakhir aku di maktab. Setelah bergelumang selama setahun setengah. Suatu tempoh yang singkat. Tetapi cukup bermakna.

Jadi. Aku mahukan pengakhiran yang baik. Sepertimana baiknya permulaan. Itu saja. Akhir kata. Selamat pecah kepala. Buat aku.

P/s : Gua tengah serabut kepala skang ni. Mana taknya. Esok nak pekse malam ni gua tengah struggle lagi nak habiskan study. Lu orang jangan tiru lak aksi dan gaya gua yang bersahaja ni. Gua ngan study last minute ni memang kacip. Dah berkurun lamanya gua praktikkan gaya hidup sihat ni. Gua nak request satu je. Lu orang doakan kejayaan gua. Kalau gua kena repeat paper memang sah lu orang tak buat keje.

14 comments:

Letchumi Yang Indah said...

kepada abg kopak yang budiman,

saya disini mendoakan kejayaan abg kopak disana
jangan lupa makan ubi kayu cicah kelapa - mujarab untok otak yg cerdas

stdy last minute juga bagus. boleh psyko pihak lawan.

yang mengingatimu,
Lechutmi Yang Indah

mia_miaow said...

go0o02 chayo0o0k...
all the best!!!
!h0pe jgn smpa! terbura! pale 0tak 2..
hahahahaha.....
go0o0d LUck!!!

mia_miaow said...

go0o0o02 cHayo0o0k!!!!
aLL thE BesT...
M0ge2 x terbura! !s! 0tak ye??
huahuahua...

S.YanaZ said...

Tiada yg benar melainkan benar2 belaka ke karangan tuh, Padel???
Gua kasi -23/100 je...

penanya (?) said...

barulah melayu last minit!

Insyirah said...

Bro, all the best! InsyaALLAH bro boleh. Doa banyak²! ;)

biskutrajin said...

slamat menjawab

Fina said...

encik padel, good luck =)

mrblind said...

silap lu juga..study last minute..hahaha

Amy Hakim said...

Slamats wa ckp lu! :P

nuyuljana said...

gud luck.

:)

gambattee kudasai!

addyaholix said...

cara kita study memang sama. dan aku tak pernah repeat paper. haha!

tasikmerah said...

hahaha... aku juga begitu. ha ha.

good luck bro... :)


.

Pecah Kepala said...

woi nama gua naik kat sini rupa-nya. patut-lah selalu batuk!